ParadicsomKert

ParadicsomKert

5+1 alapszabály a paradicsomneveléshez kezdőknek

2017. június 19. - paradicsomkert

Szögezzük le még az elején, hogy nem vagyok (tanult) kertész, inkább csak a saját tapasztalataimat osztom meg veletek annak érdekében, hogy mindenki szép, egészséges paradicsomokat nevelhessen.

A múltkori 10 ok arra, hogy saját paradicsomod legyen bejegyzés nagyon bevált több szempontból is. Sokat gondolkoztam, de végül több, mint 10 okot is találtam és szűkíteni kellett a listàt és úgy tűnik tényleg bevált a 10-es szám, hiszen rengeteg komment érkezett. 

Azt kérdeztétek, hogy mégis mik azok az alapszabályok, amik még egy kaktuszgyilkost is megsegítenek, ha saját paradicsom neveléséről van szó. Hát lássuk, miket gondolok én az 5+1 legfontosabb feladatnak.

Tegyük fel, hogy szép, egészséges, tekintélyes gyökerzettel rendelkező palántákat vásároltunk, amelyeket kiültetünk a kertbe. Azért mondom ezt, mert mind a palánta magról való nevelése, mind a balkonparadicsom megér egy külön bejegyzést is, így azokkal majd külön foglalkozunk, szóljon ez most a kerti paradicsom neveléséről.

1. Tápanyagban dús talaj

Az első és a paradicsom fejlődése szempontjából talán a legfontosabb, hogy a növényünk növekedéséhez szükséges tápanyagok a talajban rendelkezésre álljanak. A legjobb, ha szerves trágyát keverünk a talajba még ősszel vagy a tavasz elején, azonban ha erre nincs lehetőségünk, akkor a műtrágya folyamatos, heti rendszerességű talajba juttatásával is pótolhatjuk a paradicsom fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Én jellemzően még a palánták növekedésekor adagolok Wuxal nevű tápoldatot az öntözés során, ezt követően a szerves tárgyával előkészített talajba ültettem a paradicsom palántákat, amely az egész nyár során megfelelő ellátást biztosít számukra a gyors növekedéshez.

img_8256.JPGKét héttel ezelőtt 

2. Napos helyre való ültetés

Paradicsomot napos helyre ültessünk még akkor is, ha legyőzhetetlennek tűnő vágyat érzünk kertünk árnyékosabb részeinek betelepítésére. A paradicsom árnyékos helyen nem fejlődik jól, kevés termést hoz, alig növekszik. A napos helyen is érdemes figyelni arra, hogy egymástól elegendő távolságra ültessük őket.

3. Támaszték, karózás

Már a palánták kiültetésekor tegyünk melléjük bármit, amire felkapaszkodhatnak, amire támaszkodhatnak. A folytonnövő paradicsomok számára elképzelhetetlen az élet támaszték és kötözés nélkül, míg a determinált fajták sokáig elvannak támrendszer nélkül is, de ezek mellé is érdemes idővel tenni valamit, hogy stabilan tudja tartani a terméseket. Ha csak később teszünk melléjük karót, akkor könnyen megsérthetjük a paradicsom gyökerét, de még mindig jobb, mint támasz nélkül hagyni.

4. Megfelelő öntözés

A megfelelő öntözés kapcsán három fontos kérdés merül fel általában: mikor, mennyit és hogyan.

Este, mikor a nap már nem süt a paradicsomokra vagy korán reggel, a nagy meleg előtt érdemes itatni növényeinket. Korán reggel a kissé lehűlt talaj hamarabb ereszti át a hideg vizet, viszont gyorsabban párolog is a hőmérséklet növekedésével. Estefelé több vízre lehet szükség, de tovább is tart a hatás.

A mennyiség tekintetében egyértelműen az dönt, hogy milyen talajjal van dolgunk. Nálunk sima, homokos talaj van, így minden nap kb. 2 liter vízzel kellett belocsolnom egy-egy palántát (majd módszert váltottam), és másnap délután már csak a száraz homok volt alattuk. 

Mivel szerintem nagyon fontos, hogy a paradicsomot alulról és lehetőség szerint lassan öntözzük (kevesebb betegség, kisebb párolgás), egy ideje csepegtetős öntözőrendszert használok. Ez nagyon bevált módszer, mégiscsak egyszerűbb, mint egy 10 literes locsolóval körbe-körbe járkálni.

5. Rendszeres kacsolás

Ha nagy paradicsombokrokat szeretnénk, kevés, apró terméssel, akkor ezzel nem kell bajlódnunk. Nálam azok a növények hozzák a legszebb terméseket, amelyeket már az elejétől kezdve megszabadítottam a vérszívó, energia- és tápanyagvámpíroktól. Az itt található képen egy-két kacs látható, a fenti képen pedig a kacsoktól megszabadított idei paradicsomom.

img_8276.JPG

5+1. Minden reggel és este nézzünk rá a paradicsomkertre

A paradicsom palánták rendszeres megfigyelése és ellenőrzése nem csak azért ajánlott, mert így érzik a törődést és gyorsabban nőnek, hanem azért is, mert így hamar észrevesszük, ha gond van és gyorsan tudunk cselekedni. Például,, ha valamilyen betegség ütné fel a fejét vagy éppen a leveltetvek lepnék el paradicsomkertünket, jobb és könnyebb előbb megakadályozni a továbbterjedést, minthogy később az egész állományt kezelni kelljen.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradicsomkert.blog.hu/api/trackback/id/tr4512605223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.19. 18:58:41

A kacsok a hónaljhajtások?

A másik posztban feltett kérdésemre sajnos nem kaptam választ, pedig érdekel, vajon a paradicsom virágát rovarok porozzák be vagy a növény magától is elintézi? Én azt látom, azokból a virágokból, amelyek még a palántákon megvoltak (elég későn vettem őket), szép számmal lettek paradicsomkezdemények. A későbbi, már itt jött virágokból viszont sokkal kevesebb, pedig virágok voltak bőven. Van olyan tő is, amelyen az összes virág elszáradt.

Én Volldüngerrel műtrágyázom őket, hetente egyszer 2.5 liter vízhez (egy nagy kólásflakon) egy evőkanállal teszek. 14% nitrogén, 7% foszpor és 21% kálium. Plusz nyomelemek: Mg, S, B, Fe, Mn, Mo, Zn.

Ez is jó?

paradicsomkert 2017.06.19. 21:06:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a honaljhajtasokat hívom kacsnak. Amennyire én tudom a paradicsom önbeporzó. Nálam is előfordul hogy egy két virág "nem köt be", és akkor fordult elő hogy elszáradtak a virágok ha a felettük lévő hajtás véletlenül letört, azt ugyanis nem szabad letörni. Majd kutatok a témában hátha találok rá választ. Szerintem az említett műtrágya is jó lehet, bár nem tudom a 2,5 liter víz hány tő paradicsomra kerül.

paradicsomkert 2017.06.19. 21:18:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Más tünetek egyébként nem jelentek meg a növényen? Honnan vannak a palánták?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.19. 22:38:12

@paradicsomkert:

Palántánként 2.5 liter víz. Természetesen ki vannak tányérozva, de hát sajnos a víz jelentős része így sem jut el a gyökerekhez. Általában naponta-kétnaponta locsolom őket, de műtrágyát csak hetente egyszer kapnak.

Más tünet még az, hogy az új levelek nem nőnek akkorára, mint amekkorák a palántán lévők voltak. Lehet, hogy még több vizet kellene adnom nekik?

Még soha nem sikerült hajtást letörnöm, erre vigyázok.

A falubéli kertészetből vettem őket, elég profiknak tűnnek, piacolók is vesznek tőlük nagy mennyiséget.

Nagyon szépen megköszönöm, ha utánajársz. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.19. 22:47:47

Kétféle palántát vettem. Az egyiket a kertész úgy hívja, hogy "jugó", a másikat meg úgy, hogy "mobil". Nem tudom, ezek a hivatalos megnevezések-e. Azt mondta, mindkettő nagy és lédús termést hoz (a "mobil" állítólag valamivel nagyobbat.), ami fontos nekem, mert a Lukulluszt nem szeretem, túl kemény és nem lédús. Na meg az íze sincs sehol.

120Ft egy dupla tőért (közös gyökéren vannak, nem célszerű szétválasztani őket, így szokták elülteni őket) sok volt vagy kevés?

room_101 2017.06.20. 15:09:56

Hatékonyabb lehet a vízfelhasználás, ha 5-8 centi átmérőjű, 30 centis PVC szennyvízcsövet keresztben több helyen kifúrkálunk, és a palánta ültetésekor mellé tesszük a földbe.
Így a viz nem a felszín közelében terül szét, hanem mélyebben, kevésbé párolog el, és a gyökerek is inkább lefelé nőnek.

kacsa. 2017.06.20. 17:18:24

Nálunk nagyon agyagos a talaj, ezért az jött be, ha nem locsolunk minden nap, mert úgyis lassabban szárad ki, mint a homok, viszont könnyebben kezd el rohadni. Legalábbis egy időben naponta locsoltam és elkezdett barnulni a termések vége, amikor ritkítottam a locsolást a szomszédok tanácsára, az új termések már nem barnultak. Kontroll csoport persze nem volt, úgyhogy lehetett más miatt is. Úgy 3 éve volt az a nagyon csapadékos nyár, na akkor augusztus 20. után elpusztult az összes tő, de nem én voltam az egyetlen, aki így járt. Fűnyesedékkel be szoktam vékonyan! de többször szórni a növények között, hogy csökkentsem a párolgást és a gazoknak is lesz így még egy akadály.

Kiültetés: A paradicsomot szerencsére jóval mélyebbre is lehet ültetni, mint ahogy a cserépben volt, mert úgy több gyökeret hoz, viszont balkonparadicsomnál jártam már úgy, hogy sokáig volt palántaként cserépben, jó mélyre ültettem ki, így viszont már csak keveset nőtt. "Gyárilag" meg volt, hogy hány hajtást fog hozni, viszont ennek egy része a föld alatt kötött ki.

Napos hely: Nálunk sajnos nem igazán van olyan hely, ahova egész nap odasütne a nap, de ha már 4+ órát odasüt, úgy is terem. Valószínűleg nem annyit, mintha egész nap fényben fürödne.

Az okosak azt mondják, hogy a kártevők nem szeretik, ha hagyma, zeller, büdöske, körömvirág stb. van a közelében. Kontroll csoport itt sincs, de a vándorpoloskát leszámítva - lekopogom - eddig nem volt komolyabb kártétel.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Beporzás: úgy rémlik, hogy a rovarok kevésbé játszanak fontos szerepet benne. Egyszer egy paradicsomos kertészt megkérdeztem magfogás miatt, hogy ha a szomszéd tő más fajta, mennyire érdemes magfogással próbálkoznom, de azt mondta, hogy kilencvensok százalék, hogy a növény "házon belül" elintézi a megporzást, úgyhogy ha nem hibrid, akkor érdemes megpróbálni így is. Látatlanban és laikusként arra tippelnék, hogy vagy melegebb helyen lehetett a kertésznél a palánta, így jobban kötött a virág (30+ °C-nál aztán megint nehezen köt) és/vagy a növényt megviselte a kiültetés.

Nálunk talán a paradicsom és a tök a leggazdaságosabb növény, ha a ráfordítást és a termést nézem.
süti beállítások módosítása