ParadicsomKert

ParadicsomKert

10 ok, amiért érdemes otthon paradicsomot termeszteni

2017. június 15. - paradicsomkert

Nem tudom tudjátok-e, de az írók, újságírók jellemzően először megírják a könyvet, regényt, cikket és ezt követően adják neki a címet. Én is hasonlóan tettem néhány évvel ezelőtt, mikor még online sajtóba írogattam külpolitikai cikkeket. Ez a bejegyzés azonban teljesen más, hiszen először kitaláltam ezt a remek címet és bár legbelül már az első pillanattól tudtam, hogy csak 4-5 erős érvet tudok felsorolni, beláttam hogy amiatt nem is lenne érdemes írni. Mivel azért kezdtem el ezt a blogot, mert idegesített, hogy minden információt máshol kell megtalálnom és mivel a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című film sikerét is biztosan a 10-es szám adta, hát úgy döntöttem egy kicsit próbára kell tennnem magam és megírni azt a 10 okot. Íme:

1. Ízhatás

Kétségtelen, hogy az első és legfontosabb szempont, amiért megéri otthon paradicsomot (vagy egyéb zöldséget, gyümölcsöt) termelni az nem más, mint a termés össze nem hasonlítható íze. Aki már termesztett paradicsomot az tudja, aki még nem annak szívesen felajánlom az én paradicsomjaimat egy kóstolóra. A saját paradicsomunkat akkor szedjük le ha már jól megérett, míg a boltban kaphatókat jellemzően nem hagyják teljesen megérni, hiszen úgy nem bírná sem a szállítást, sem a tárolást. Ez lehet az egyik oka annak, hogy az otthoni paradicsom sokkal finomabb.

2. Frissesség

Ha már a paradicsom tárolásáról és szállításáról beszélünk, akkor egy másik okként érdemes megemlíteni a frissességet. Az, hogy akár minden nap friss paradicsomot ehetünk nem csak a szervezetre van jó hatással, de a kedvünkre is, hogy nem egy hűtött, bizarr, petyhüdt paradicsomot veszünk elő a hűtőből. Még gyanúsabb, ha már régóta ott van és semmi baja, de ez egy másik pont lesz.

3. Azonnal hozzáférhető

Biztosan Te is tudod milyen érzés, amikor eszedbe jut, hogy kellene valami, de nincs otthon és nem akarsz vagy nem tudsz elmenni a boltba. Ha saját paradicsomot nevelsz akkor a nyár során nem fordulhat elő, hogy szükség van rá és boltba kell érte menni.


4. Kis helyen is elfér

Elég egy balkonláda, egy kisebb napos terasz és tiéd lehet a világ. A világ vagy legalábbis számos paradicsom, amit magadnak termesztettél. Ha van néhány szabad négyzetmétered a kertben, már az egész környéket te láthatod el ízletes paradicsomokkal.

5. Eltartható

Eltartható, bár nem a szó szoros értelmében, de készülhet belőle paradicsomlé, paradicsom sűrítmény, aszalt paradicsom, lecsó, pizzaszósz, pörkölt alap és így máris gondoltunk a téli időszakra is, mikor a legtöbb boltban kapható példány mindenképpen színtelen, de legalábbis íztelen.

img_0011.JPG

http://www.eztfaldfel.hu/2015/08/pizzakrem-keszitese-hazilag-finom-hazi-pizzaszosz.html


6. Tudod mi az, amit megeszel

Sokszor ez az első a sorban. A boltokban kapható paradicsomok általában rengeteg műtrágyát és permetszert láttak annak érdekében hogy szép, minőségi, eltartható paradicsom kerüljön a vásárlók kosarába. Ha otthon termeszted a paradicsomokat, és elkötelezett híve vagy a vegyszermentes élelmiszereknek akkor már legalább a nyár során nem kell költened bioparadicsomra (feltéve hogy tényleg bio körülmények között termesztették őket) és biztos lehetsz abban, hogy több a haszon mint a kár a szervezeted számára, amikor a saját paradicsomodat fogyasztod.

A bio módszerekről és arról hogy hogy nem a kukacos termény fog róla eszedbe jutni, egy másik bejegyzésben olvashatsz majd.


7. Rengeteg fajta paradicsomod lehet

Na hát igen. Ez a kedvenc érvem. A piros tucatparadicsom mellett lehet sárga, fekete, rózsaszín, csíkos, koktél, óriás, gerezdes, fürtös, körte formájú, hosszúkás, aszalni való és megannyi formájú és színű, na és persze ízű. Mindezért nem is kell az ország legnagyobb áruházaiba menni, ahol legalább kapni lehet, de azért vidéken jelentős kihívást jelenthet a különlegességek beszerzése hacsak nem ismerünk egy termelőt, aki foglalkozik ezekkel.


8. Nem szólal meg

Aki munkája során sokat van emberek között, emberekkel foglalkozik annak biztosan nem kell ezt a részt kifejtenem. Mit meg nem adunk/adnánk azért, ha lenne végre egy óra, amikor senki nem szól hozzánk. Amikor csend van. Amikor senki nem siet. Amikor semmi nem sürgős. Amikor nem csörög a telefon. Amikor nem jön e-mail. Amikor nem nyávog a macska és nem beszél a gyerek. Csak a csend van és te.

Persze ezt máshogy is el lehet érni, de aki szereti az aktív időtöltést...

img_0012.JPG

http://fuveszblog.cafeblog.hu/cimke/paradicsom/

9. Hasznos szabadidős tevékenység

...annak ez egy remek program lehet minden nap egy kisebb időre, kellő méretű paradicsomkert mellett minden héten legalább egy napra, méretes paradicsomkert mellett hetente akár több napra. És nem csak aktívan, s hozzá fizikailag is aktívan tölthetjük el vele a szabadidőnket, hanem hasznosan is, amiből az egész család profitálhat.


10. Sikerélmény

Ez a másik kedvencem, tehát most is elmondhatjuk, hogy végül de nem utoljára.

Siker, mert a paradicsom igen kitartó növény, kezdők is bátran belevághatnak. Nehéz benne igazán nagy kárt tenni.

Siker, mert a viszonylag kevés gondoskodást is szép paradicsomokkal hálálja meg.

Siker, mert nem csak a szomszéd, a család nézi gyönyörködve a paradicsomkertet vagy a színes paradicsomjainkat, hanem mi magunk is, nyugtázva, hogy elértük a kitűzött célt.

Egy kis sikerélmény azoknak, akik egy kaktuszt sem tudnak életben tartani. (Néhány alapszabályt azért be kell tartani :) )

Egy kis sikerélmény azoknak, akiknek rossz napja van éppen.

Egy kis sikerélmény azoknak, akiknek nincs kertje, de szeretnének.

 Addig gyűjtögettem magamban az érveket, hogy miért csinálom, hogy miért érdemes paradicsomot termeszteni, hogy szót sem ejtettem egy megosztó, de fontos kérdésről. A pénzről. Majd talán a nyár végén ez is megér egy bejegyzést, hogy mégis mennyi befektetéssel mekkora hozamot tudunk elérni. Addig is bízom benne, hogy mostanra meggyőztem mindenkit arról, hogy szuper jó dolog, ha saját paradicsomunk lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradicsomkert.blog.hu/api/trackback/id/tr5912598725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.06.16. 11:37:57

"Sikerélmény" - ha nem lepik el a tetvek, vagy az amerikai moly, vagy mi a bánat, esetleg gyanútlan (házi)állatok letörik, már ha egyáltalán terem, és nem jársz úgy, ahogy én, hogy a két méter magasra megnövő növényen virág még csak-csak, de termés alig. No, azóta nem, elég olcsó Mari néninél, a piacon is, főleg akkor, amikor dömping van.

SziZo 2017.06.16. 12:35:26

Sajnos sokszor van vele probléma. Gyakran mire beérne megeszi valami betegség. Ennek ellenére érdemes lehet vele foglalkozni. Nekem mindig van 1-2 nagyon jól termő bokrom és olyan is, ami nem terem

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.16. 12:48:47

"Egy kis sikerélmény azoknak, akik egy kaktuszt sem tudnak életben tartani. (Néhány alapszabályt azért be kell tartani :) )"

Ezekről az alapszabályokról szívesn olvasnék.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.16. 12:57:36

A paradicsom beporzásához is kellenek rovarok vagy valahogy megoldja a növény maga?

Nemrég 24 duplatő (úgy árulták, hogy egy gyökéren két tő volt, nem akartam bántani a gyökeret, így a bevett szokásnak megfelelően dupla tövenként ültettem ki) paracsomot ültette, ezekből egy elfonnyadt, a többi megmaradt.

Viszont azt veszem észre, hogy azokból a virágokból, amelyek már megvoltak kiültetéskor, sokkal több paradicsomkezdemény lett, mint azokból a virágokból, amelyek már itt jöttek. Mi lehet az oka?

Másik kérdés: mennyire kell öntözni a paradicsomot? Sajnos ez a nyáreleje nagyon száraz, így locsolnom kell, de nem akaropm túllocsolni sem.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.16. 13:27:28

@SziZo: A titka a jó talaj, állandó locsolás és a sok napsütés. És még ami nagyon fontos, a mellékhajtások lecsipdelése a levelek mellől. Nálam homokos a talaj, úgy két méresre futtatok vagy 30-40 bokrot bambuszkarókon, és bokronként vagy 10 kilót szüretelek főleg közepes méretű fürtösparadicsomból. Igaz eltelt egy pár év mire kitapasztaltam melyik fajta a legjobb, és a méret nagyon fontos. A kicsik túl hamar érnek, ezáltal túl édes és könnyen romló lesz, a nagyok pedig nem érnek olyan hamar és nem lesz olyan finom. Így a közepes termetű fürtös lett a befutó, amelyen fürtönként is van vagy 10-15 szem. Olyan mint egy 3 centi átmérőjű szőlő. Isteni, és az egész család a csodájára jár. Ez az egyetlen zöldség a kertben, aminek semmi baja sincs, se tetű, se gomba semmi más nem támadja és én sem tudom, hogy miért.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.16. 13:35:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A locsolás attól függ milyen a talaj. Nálam homokos és naponta ráöntök vagy 1 hekto vizet, amikor már nagyok. Kutya bajuk. A kötöttebb talajon gondolom óvatosabban kell. Néha azt csinálom amikor elmegyek 1 hétre nyaralni, hogy mivel ismerős csak 2-3-szor tud jönni locsolni, az egész ültetvényt megszórom levágott fűnyesedékkel, így hűsen tartja. És mindez úgy hogy csak a déli, délutáni, esti nap tűz rá, mert délelőtt árnyékban van. Biztos ez is meghatározza. Azon is csodálkozni szoktam, hogy amikor volt vagy 40 fok, akkor sem kellett semmit csinálnom, igaz kicsit kókadoztak a hekto víz ellenére is, de kibírták a levelei.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.16. 13:39:22

@SziZo: Nálam egy dolog tesz benne kárt, de az is csak érett állapotban. A 20 fokos hideg és a mindennapos eső július, augusztusban. Akkor bizony szétreped az érett szép példány, és utána gyorsan rohad, gombásodik. Tehát azért az időjárás döntő jelentőségű, nem mindegy ezért milyen helyen próbálunk termeszteni. Az északi középhegység eldugott hűs-csapadékos völgyeiben gondolom sokkal nehezebb.

Péter Tóth 2017.06.16. 13:44:21

Nekem balkonon van egy egészen komoly ültetvényem. Sárga koktélpari és erős paprika. Kicsit most furán néznek ki, egy két levél sárgul/szárad, de egyébként tök jól vannak és a méretükhöz képest nagyon sok paradicsom van rajtuk és folyamatosan hozzák a virágokat is.
Amire figyeltem, hogy a hónalj-hajtásokat folyamatosan vagdosom,

Napkeltétől délután 4-ig tűz rájuk a nap, szóval szerintem be fognak érni. Viszont igénylik a vizet, akár naponta is.

nyugdíjas1 2017.06.16. 13:46:18

Nekem egy mániám van: paradicsom legyen édes(kés), már volt ilyen.Azóta kutatom, melyik mag lehet az. Az a helyzet, hogy a palántatermesztők tojnak erre. Most van egy Campari nevezetű mag, de állítólag sokba kerül, nem lényeg ,csak hol?

sZulamith 2017.06.16. 13:55:20

iIgen, a saját termésű paradicsom a legfinomabb. Munka azért van vele bőven, hogy legyen siker. :)siker . Kényes növény. Karózni, kötözni, kacsozni, és most a nagy szárazságban, locsolni. A vírusok szeretik megtámadni, ezért 10 naponként rezes permetezést alkalmazok.
Nálunk is bejött, hogy a fűnyirás hagyatékával védjük a kiszáradástól.
Egyetértek valóban,azzal, hogy kertészkedés nyugtató, és sok örömet adó (meztelen csiga invázió idején nem annyira)

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.16. 15:11:03

@sZulamith: Meztelen csiga ellen tavaly azt csináltam,hogy átnéztem a petéző rejtekhelyeit(vízakna, cserepek alja, nyirkos, télen is meleg zugok). A vízaknában például több ezer apró fehér petét találtam, amit módszeresen kiirtottam(kislapáttal szétnyomtam). Ezt kábé úgy ősz végén az első fagyok beálltakor, de nyáron is néha beszoktam nézni ezekre a helyekre. Most egy csiga sincs.

Keri Té 2017.06.16. 15:30:47

2 évig próbálkoztam vele, többször permeteztem mint szabad, de így is megeszik a poloskák. Plusz csak 9 növényem volt, de azokat is mindennap kapálni kellett + kb 2 naponta kötözni az újabb ledőlő szárakat, szóval nekem rohadt sok a meló vele, így sajna felhagytam vele.

sZulamith 2017.06.16. 17:06:57

@bluebear: Nálunk az volt a probléma, hogy mindkét szomszéd kertje dzsungel.Annyit tudtam csak tenni, hogy a kerítés mellett szórtam ipari szódabikarbonát, mészhidrátot. A múlt évben az sem segitett. Ebben az évben nincsenek (lekopogom). Sőt, többektől hallottam, hogy idén kevesebb, vagy egyáltalán nincs. Talán a téli hideg, vagy a múlt évi irtás okozhatta, nem tudom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.16. 17:12:36

@bluebear:

Köszönöm. Ez a fűnyesedékes dolog jó ötlet, én is kipróbálom.

@sZulamith:

" A vírusok szeretik megtámadni, ezért 10 naponként rezes permetezést alkalmazok. "

Mi a neve a szernek, amit használsz? Durvább vegyszert nem szeretnék használni, mert akkor annak az ízét is biztos lehetne érezni.

Tapasztalatom még nincs, idén ültettem először paradicsomot, mert eddig nem kertes házban laktunk.

sZulamith 2017.06.16. 21:02:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A neve "Rézoxiklorid 50 WP" kis tasakokban is árulják. Ha rákeresel, mindent megtudsz róla.

paradicsomkert 2017.06.19. 17:35:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Felkerült egy ilyen bejegyzés is. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.19. 22:52:09

@paradicsomkert:

Köszönöm, ez gyors volt. :)

Tudod, én imádom a paradicsomot, bármennyit meg tudok enni belőle. Egy csipetnyi sót a fél vagy negyed paradicsomra, isteni!

Ha beválik, vagyis a talajt is szereti, akkor jövőre kétszer ennyit ültetek.
süti beállítások módosítása