Nem tudom tudjátok-e, de az írók, újságírók jellemzően először megírják a könyvet, regényt, cikket és ezt követően adják neki a címet. Én is hasonlóan tettem néhány évvel ezelőtt, mikor még online sajtóba írogattam külpolitikai cikkeket. Ez a bejegyzés azonban teljesen más, hiszen először kitaláltam ezt a remek címet és bár legbelül már az első pillanattól tudtam, hogy csak 4-5 erős érvet tudok felsorolni, beláttam hogy amiatt nem is lenne érdemes írni. Mivel azért kezdtem el ezt a blogot, mert idegesített, hogy minden információt máshol kell megtalálnom és mivel a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című film sikerét is biztosan a 10-es szám adta, hát úgy döntöttem egy kicsit próbára kell tennnem magam és megírni azt a 10 okot. Íme:
1. Ízhatás
Kétségtelen, hogy az első és legfontosabb szempont, amiért megéri otthon paradicsomot (vagy egyéb zöldséget, gyümölcsöt) termelni az nem más, mint a termés össze nem hasonlítható íze. Aki már termesztett paradicsomot az tudja, aki még nem annak szívesen felajánlom az én paradicsomjaimat egy kóstolóra. A saját paradicsomunkat akkor szedjük le ha már jól megérett, míg a boltban kaphatókat jellemzően nem hagyják teljesen megérni, hiszen úgy nem bírná sem a szállítást, sem a tárolást. Ez lehet az egyik oka annak, hogy az otthoni paradicsom sokkal finomabb.
2. Frissesség
Ha már a paradicsom tárolásáról és szállításáról beszélünk, akkor egy másik okként érdemes megemlíteni a frissességet. Az, hogy akár minden nap friss paradicsomot ehetünk nem csak a szervezetre van jó hatással, de a kedvünkre is, hogy nem egy hűtött, bizarr, petyhüdt paradicsomot veszünk elő a hűtőből. Még gyanúsabb, ha már régóta ott van és semmi baja, de ez egy másik pont lesz.
3. Azonnal hozzáférhető
Biztosan Te is tudod milyen érzés, amikor eszedbe jut, hogy kellene valami, de nincs otthon és nem akarsz vagy nem tudsz elmenni a boltba. Ha saját paradicsomot nevelsz akkor a nyár során nem fordulhat elő, hogy szükség van rá és boltba kell érte menni.
4. Kis helyen is elfér
Elég egy balkonláda, egy kisebb napos terasz és tiéd lehet a világ. A világ vagy legalábbis számos paradicsom, amit magadnak termesztettél. Ha van néhány szabad négyzetmétered a kertben, már az egész környéket te láthatod el ízletes paradicsomokkal.
5. Eltartható
Eltartható, bár nem a szó szoros értelmében, de készülhet belőle paradicsomlé, paradicsom sűrítmény, aszalt paradicsom, lecsó, pizzaszósz, pörkölt alap és így máris gondoltunk a téli időszakra is, mikor a legtöbb boltban kapható példány mindenképpen színtelen, de legalábbis íztelen.
http://www.eztfaldfel.hu/2015/08/pizzakrem-keszitese-hazilag-finom-hazi-pizzaszosz.html
6. Tudod mi az, amit megeszel
Sokszor ez az első a sorban. A boltokban kapható paradicsomok általában rengeteg műtrágyát és permetszert láttak annak érdekében hogy szép, minőségi, eltartható paradicsom kerüljön a vásárlók kosarába. Ha otthon termeszted a paradicsomokat, és elkötelezett híve vagy a vegyszermentes élelmiszereknek akkor már legalább a nyár során nem kell költened bioparadicsomra (feltéve hogy tényleg bio körülmények között termesztették őket) és biztos lehetsz abban, hogy több a haszon mint a kár a szervezeted számára, amikor a saját paradicsomodat fogyasztod.
A bio módszerekről és arról hogy hogy nem a kukacos termény fog róla eszedbe jutni, egy másik bejegyzésben olvashatsz majd.
7. Rengeteg fajta paradicsomod lehet
Na hát igen. Ez a kedvenc érvem. A piros tucatparadicsom mellett lehet sárga, fekete, rózsaszín, csíkos, koktél, óriás, gerezdes, fürtös, körte formájú, hosszúkás, aszalni való és megannyi formájú és színű, na és persze ízű. Mindezért nem is kell az ország legnagyobb áruházaiba menni, ahol legalább kapni lehet, de azért vidéken jelentős kihívást jelenthet a különlegességek beszerzése hacsak nem ismerünk egy termelőt, aki foglalkozik ezekkel.
8. Nem szólal meg
Aki munkája során sokat van emberek között, emberekkel foglalkozik annak biztosan nem kell ezt a részt kifejtenem. Mit meg nem adunk/adnánk azért, ha lenne végre egy óra, amikor senki nem szól hozzánk. Amikor csend van. Amikor senki nem siet. Amikor semmi nem sürgős. Amikor nem csörög a telefon. Amikor nem jön e-mail. Amikor nem nyávog a macska és nem beszél a gyerek. Csak a csend van és te.
Persze ezt máshogy is el lehet érni, de aki szereti az aktív időtöltést...
http://fuveszblog.cafeblog.hu/cimke/paradicsom/
9. Hasznos szabadidős tevékenység
...annak ez egy remek program lehet minden nap egy kisebb időre, kellő méretű paradicsomkert mellett minden héten legalább egy napra, méretes paradicsomkert mellett hetente akár több napra. És nem csak aktívan, s hozzá fizikailag is aktívan tölthetjük el vele a szabadidőnket, hanem hasznosan is, amiből az egész család profitálhat.
10. Sikerélmény
Ez a másik kedvencem, tehát most is elmondhatjuk, hogy végül de nem utoljára.
Siker, mert a paradicsom igen kitartó növény, kezdők is bátran belevághatnak. Nehéz benne igazán nagy kárt tenni.
Siker, mert a viszonylag kevés gondoskodást is szép paradicsomokkal hálálja meg.
Siker, mert nem csak a szomszéd, a család nézi gyönyörködve a paradicsomkertet vagy a színes paradicsomjainkat, hanem mi magunk is, nyugtázva, hogy elértük a kitűzött célt.
Egy kis sikerélmény azoknak, akik egy kaktuszt sem tudnak életben tartani. (Néhány alapszabályt azért be kell tartani :) )
Egy kis sikerélmény azoknak, akiknek rossz napja van éppen.
Egy kis sikerélmény azoknak, akiknek nincs kertje, de szeretnének.
Addig gyűjtögettem magamban az érveket, hogy miért csinálom, hogy miért érdemes paradicsomot termeszteni, hogy szót sem ejtettem egy megosztó, de fontos kérdésről. A pénzről. Majd talán a nyár végén ez is megér egy bejegyzést, hogy mégis mennyi befektetéssel mekkora hozamot tudunk elérni. Addig is bízom benne, hogy mostanra meggyőztem mindenkit arról, hogy szuper jó dolog, ha saját paradicsomunk lehet.